6 разлики между католическия и православния Великден

Великден традиции
Великден е един прекрасен, семеен, религиозен празник, който се празнува и от православни християни, и от католици. Този ден носи радост не само на малките деца, но и на техните родители. Домакините слагат празнични престилки и се залавят да подготвят дома за Великден. Цялата къща мирише на козунаци и яйца, всички с трепет очакват семейния обяд, когато роднини и приятели ще се съберат около масата и ще сборят яйцата. Палят се свещи за здраве и плодородие, разчупват се козунаци, пекат се великденски сладки, месят се обредни хлябове. Това са малки великденски хлебчета, в средата на които се поставя червено яйце и се дава на първия гост в дома. Къщите засияват в празнична украса, великденски зайци се подават зад вратата, свещи във формата на яйца се палят на красиви подложки за маса с великденски мотиви, меки възглавнички в свежи цветове, с десени на цветя красят дивани и кресла. И въпреки, че този празник обединява и православни и католици, то той си има и своито различия.

Разлики между православния и католически Великден!


1.Oбикновено католическият Великден предшества православния. Това е така, защото датата се определя от православната църква според Юлианския календар, а католическата църква я пресмята според Григорианския.

2. В католическия свят е известен така наречения лов на великденски яйца. Боядисани и шоколадови яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят. Друга традиция е търкалянето на боядисани яйца по наколонена ливада.
На православния Великден първото червено яйце се прибира дома, а старото се чупи и по него се гадае плодородна ли ще бъде годината. Децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година.


3, Въпреки, че и при православния, и при католическия Великден е задължително боядисването на яйца, то те се различават по символите. Символ на католиците е заекът, докато символът на православния Великден е червеното яйце.

4. Традиция при католиците е да поставят кошница храна по време на сутрешната Великденска литургия, която после се поставя на празничната трапеза за обяд. Общото тук между Източното и Западното честване е агнешкото и традиционния великденски хляб на трапезата.

5 На православния Великден се разменят с яйца за здраве и хората се поздравяват с Хросто Воскресе. На Велики четвъртък според православнатаа църква се боядисват яйцата. По традиция бабата или майката чертаят кръст с първото червено яйце по челото на децата.

Ввеликденски традиции

Може да има много различния в честването на Великден в Православния и Католическия свят, но той си остава един от най-символичните и сплотяващи християнски празници по цял свят. Няма значение къде се намираме, защото можем да усетим енергията и силата му. Идеята на Великден е той да носи любов между хората, да сплотява семействата. Нашата цел е също да внесем цветни акценти в дома ви и да станем част от вашия празник.