Как да изберем кухненска дъска за рязане? Коя е по-безопасна за твоето здраве!

Стъклени дъски

Живеем в модерен свят, когато вече всичко е иновативно и различно. Ако преди години сме ползвали уредите и кухненското оборудване само по предназначение, то определено сега служи за украса и допълнение към интериора. Посуда, прибори, дори дъските за рязане са толкова красиво декорирани, че не е практично да ги държим в шкафовете. Много от тях се ползват като акценти в кухнята. Едва ли моята баба е мислила, че може да има персонализирана дъска за рязане с избран дизайн и картинка, която да е прекрасно надписана с уникално и лично послание. Но определено тези стъклени дъски вече са факт и са широко използвани.

Кухненските дъски за рязане се използват всеки ден. Няма значение дали е за да нарежеш различна храна или да я ползваш като дъска за мезета

Едно от предназначението на готварските дъски е да предпазват кухненския плот да не бъде надраскан или изхабен. Кухненските дъски улесняват работата на всяка домакиня. Тя може да режи, подрежда и премества храната от едно място на друго.


Плюсове и минуси на различните видове дъски за рязане


До тук говорихме за практическата страна на дъските за рязане. Нека разгледаме видовете дъска и техните плюсове и минуси.


Дървени дъски за рязяна

Още от нашите баби и майки са известни дървените дъски за рязане. Но дали тези дъски са здравословни за твоето здраве? Тези кухненски дъски са много разпространение, но в същото време  дървото се чисти много трудно и развъжда микроорганизми. За това може да кажем, че дървените кухненски дъски са определено развъдник на зарази. Когато използвате бамбукова / дървена дъска, то може да забележите, че те се нараняват от ножовете, така в тях се развъждат микроорганизми, които съответно са вредни за здравето. Дори и да попиете водата от дървената дъска, остава влага, предизвикваща гниене, което създава прекрасна среда за развъждане на болестотворни организми. Дървените дъски, дали от бамбук или друг дървен материал са тежки. Те са направени от естествен материал и попиват всякакви аромати, трудно се почистват, не може да се ползват в миялна машина. Развиват се плесени и имат остатъчни миризми на продуктите, които режим. 


Ако все пак използвате дървени кухненски дъски за рязане, то определено избягвайте да режите на една дъска плодове и зеленчуци, заедно с риба и месо. Много домакини прибягват до миенето на тези дъски с вряла вода или с натъркване с лимон, но имайте в предвид, че микроорганизмите навлизат дълбоко в порите на дърворто, така, че по-скоро сменяйте по-често вашите готварски дъски



Пластмасови дъски

Пластмасовите дъски за рязане също са доста използвани. Ако сте техен привърженик, то определено трябва да  залагате на пластмасови кухненски дъски от висококачествени материали. Бъдете много внимателни да не попадат стружки в храната, защото пластмасата е токсична. Освен всичко това, когато тези дъски се наранят в прорезите отново се развъждат микроорганизми. Пластмасовите дъски не са подходящи за работа в кухнята, защото при рязане се получават прорези и се отделят частици, които попадат в нашата храна. А последствията за човешкия организъм са много лоши. Тези дъски са леки и удобни, но не може да се слага топла повърхност върху тях. 

Стъклени дъски

Лично аз силно препоръчвам стъклените дъски за рязане.Те са най-качествени, най-здрави, не се драскат и се измиват изключително лесно. По стъклените кухненски дъски не се развъждат микроорганизми и те могат най-лесно да се дезинфекцират. Стъклените кухненски дъски не се захабяват, не се надраскват и те на практика са вечни. 

Изработени са от закалено стъкло, което ги прави изключително здрави и няма как да се отчупи парче или да се напука. Лесно се почиства, лека е, няма опасност ножа да прореже стъклото или да го нарани, което ги прави изключително безопасни за здравето на цялото семейство. Силиконовите крачета не позволяват на дъската да се движи, докато работите на нея, което я прави много удобна. Единствен недостатък е, че когато се режи е малко по-шумна. Но пък няма проблем да слагате топли или студени повърхности. 

Освен качествените характеристики те са изключително красиви и са прекрасен аксесоар за твоята кухня. 

Тези дъски създават уникална емоция. Няма значение дали ти си избрал дизайна или са ти я подарили с прекрасен надпис, персонализирани стъклени дъски създават незабравимо изживяване и дори може да будят спомени. Може да бъдат със снимка на любимите ти цветя, с български мотиви или свежи плодове. Освен със свежа картинка, върху стъклените дъски може да се принтира и снимка на “главния готвач” в къщи. Пожелания като “Мастър Шеф”, “Ирина готви с любов” ще превърнат една обикновена дъска в специален персонален подарък.