Традиционни бои за яйца

Боядисване на яйца

 

На Великден християните по света празнуват Възкресението на Божия син. Няма по ярък символ на Великден от пъстроцветните яйца и пресния козунак, който се топи в устата ! Магията на яйцето вълнува хората от древността до днес. Много народи свързват яйцето с вечно зараждащия се живот, новото начало! А какъв по-добър момент за това от пролетта? Връщайки се малко назад във времето обаче, нашите деди са нямали модерни капсулки с цвят, които да улеснят работата им, затова са използвали някои интересни и доста предприемчиви начини да облекат в цвят своите яйца!


В ранни зори на Велики Четвъртък домакинята слагала престилката си, запретвала ръкави и се заемала с боядисването на яйцата! Познато, нали ? Първото яйце винаги било червено, както правим и днес! Приятния ален цвят постигали с отвара от риган и кора от дрян! Още природни идеи за червен цвят мога да ви дам , като например – червено цвекло или червен лук! След което правели кръстен знак за здраве на челата на децата! Зелените цветове получавали с отвара от коприва, а оранжево-жълтите – с невен или смрадлика!
Ако изберете природни багрила за своите яйца няма да станат толкова ярки като от картичка, но ще носят чара на отминалите векове в себе си! А и в крайна сметка това са вашите яйца, боядисани с любов в семейството ви, затова няма как да не са хубави!

Гледайте лайф - видеото за техники за боядисване на яйца:

  Техники за боядисване на яйца Гост Ена