Kак празнуват Св. Валентин по света?

Свети Валентин по света

 

Свети Валентин или Денят на влюбените е любим празник на всеки по света. Той се свързва с романтични жестове, любов, цветя и шоколад. Влюбените си разменят подаръци, украсяват дома си със сърца и рози и се радват на моментите заедно. Въпреки, че 14ти февруари е обявен за официален празник само в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания, този празник е създал свои традиции в различните държави и навсякъде го празнуват по свой начин. В следващите редове ще ви разкажа за някои интересни факти за Свети Валентин в различните държави, които намерих в Интернет.

 

Свети Валентин във Великобритания и как се създават семейства чрез жребий в Шотландия

В Обединеното кралство има много интересни обичаи, които едва ли са известни на всички. Задължително старите англичани изпращат любовни послания не само на своите половинки, но и на познати и приятели. По-интересното е, че засвидетелстват любовта си с малки жестове и към домашни животни - кучета, котки или коне.
Неомъжените девойки в Англия пишат мъжки имена на хартийки и ги хвърлят в реки и езера. Първото листче което изплува показва как ще се казва бъдещия им съпруг.

 Традиция в Уелс е да се правят дървени любовни лъжици“, които се разменят като подаръци за Свети Валентин. Тази традиция се заражда от моряците, които издълбавали сложни орнаменти върху дървените лъжици и ги подарявали на своите възлюбени, за да ги спечелят

Шотландците не залагат толкова на цветя и бонбони, колкото традиционно за 14ти фервуари подаряват катинари и ключове. На този ден се прави фестивал с бурни танци и размяна на подаръци. По време на празника се тегли жребий между необвързаните мъже и жени и така се създават много шотландски семейства.

14-ти февруари или пролетен празник в Италия


Празникът на любовта в Италия е започнал като пролетен празник. Има стара италианска традиция, според която, младите необвързани девойки ще се омъжат за този, за когото първо си помислят рано сутрин. Влюбените празнували с музика, танци и четен на поезия. В днешно време сред италианците е прието да се разменят подаръци, които задължително трябва да включват нещо сладко. За това Свети Валентин в Италия е познат още като „Сладък ден“.

бонбони за Свети Валентин

Франция дават началото на картичките за Свети Валентин


Във Франция за първи път се появява традицията за размяната на любовни картички. Всичко започва през 1415 г., когато херцога на Орлеанс - Чарлс бил затворен в лондонската кула. От там той изпращал любовни писма на жена си и така се зародила традицията с “валентинките”.
Стара традиция във Франция е на този ден неомъжените да закачат снимка или рисунка на избраника си. Ако мъжа им не откликне на чувствата им, то те трябва да изгорят снимката му преди залез слънце.
Именно французите поставят началото и на размяната на скъпи подаръци. За Деня на влюбените е прието да се подаряват бижута и скъпоценности.


Германия - св. Валентин е покровител на психично болните


Явно за Германия любовта е “лудост”. На този ден германците слагат червени панделки в психиатричните болници. Св. Валентин се смята за покровител на психично болните. Като изключим това за Деня на влюбените подаръците в Германия са стандартни - валентинки, сърца, бонбони.
Цветята за Свети Валентин са задължителни в Испания
В Испания мъжете няма как да се разминат без да подарят цветя на своите съпруги. Това е задължително независимо дали са у дома или далеч. Тяхно задължение е на този ден жената да получи букет червени рози.

В САЩ картички с послания „Много си дебела“, „Не те харесвам“, „Шефе, мразя те“ за Свети Валентин


Празникът на влюбените е пренесен в САЩ през 17 век от заселили се там европейци. Мъжете са подарявали марципани на своите възлюбени, а по-късно се развила традицията за бонбони, на които се изписвали любовни послани, опаковани като сърце. В днешно време освен стандартните валентинки често се срещат и доста интересни надписи на картички като „Много си дебела“, „Не те харесвам“, „Шефе, мразя те“.


В България на 14 ти февруари са Пияни от любов...и не само.

Денят на влюбените е още един повод да се разменят подаръци и да си каже “Наздраве”. На този ден се в България се празнуват три празника.

Ще ми е интересно да ми пишете какви романтични традиции имате във вашето семейство? Какви подаръци за Свети Валентин бихте купили на своите любими хора?

Персонализирани подаръци за Свети Валентин